,,Het is redelijk rustig. Morgen is het Hemelvaart en dan hebben veel marktpartijen een dagje vrij. De beurzen blijven wel als een dijk liggen. Er zijn gewoon geen goede alternatieven voor aandelen en de draai uit obligaties naar aandelen zet door. In de VS staan de beurzen op recordstanden. De AEX kruipt richting de hoogste koers van het jaar en de Duitse DAX staat stevig boven de 8000 punten”, aldus handelaar ErikNugterenvan Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent hoger op 357,98 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot exact 540 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,3 en 0,7 procent.

Grootste stijger

PostNL was de grootste stijger in de AEX met een winst van 4,6 procent na een adviesverhoging door JPMorgan. ING volgde met een plus van 2,5 procent. De bank en verzekeraar boekte in het afgelopen kwartaal flink meer winst dan een jaar eerder.

Aegon stond onderaan met een min van 2,5 procent. De verzekeraar zag zijn nettowinst in het eerste kwartaal met ruim 60 procent dalen door verliezen op derivaten die het bedrijf moeten beschermen tegen dalende aandelenkoersen. Informatieleverancier Wolters Kluwer leverde meer dan 1 procent in na een zwakker dan verwacht tussentijds handelsbericht.

BinckBank

In de MidKap maakte BinckBank een koerssprong van 12 procent tot 7,12 euro. HSBC wordt volgens de Britse krant Daily Mail in de markt genoemd als een mogelijke koper voor BinckBank. De Britse bank zou mogelijk meer dan 9 euro per aandeel overhebben voor de internetbroker.

In Brussel klom Delhaize 3,5 procent. Het Belgische supermarktbedrijf gaat op zoek naar een nieuwe topman. Pierre-Olivier Beckers, die het bedrijf de afgelopen 15 jaar leidde, legt zijn functie aan het eind van het jaar neer. In Londen ging Standard Chartered 4,7 procent omlaag na teleurstellende kwartaalresultaten van de Britse bank.

Henkel

Henkel won in Frankfurt ruim 5 procent. De Duitse producent van wasmiddelen, lijm en verzorgingsproducten boekte in het eerste kwartaal meer winst en omzet, mede dankzij een sterke groei in opkomende markten.

De euro was 1,3133 dollar waard, tegen 1,3088 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 95,45 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper, op 103,74 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl